Akaner og Alkohol

Når man snakker om Alkaner og alkoholer tæller man på græsk:
  1. Meta - Metan - Metanol
  2. Etha - Ethan - Ethanol
  3. Proba - Proban - Probanol
  4. Buta - Butan - butanol
  5. Penta - Pentan - Pentanol
  6. Hexa - Hexan - Hexanol
  7. Hepta - Heptan - Heptanol
  8. Okta - Oktan - Oktanol
  9. nono - Nonan - Nonanol
  10. Deka - Dekan - Dekanol

Alkaner = enkeltbindinger mellem Hydrogen og carbon (C-C er ethan)
Alkener = dobbeltbindinger mellem hydrogen og carbon (C=C er ethen)
Alkyner = Trippelbindinger mellem hydrogen og carbon (C=_C er ethyn)

Et alkohol er når man tilætter en OH gruppe til et alkan. Hvis der kun er en OH gruppe er det monovalene alkoholer, hvis der er to, divalente alkoholer og til sidst hvis der er tre trivalente alkoholer.

Isomere: Samme formel, men forskellig struktur. OH gruppen sidder et andet sted. 

Penthan-3-ol (C’erne er på en lang kæde)
2-Methyl-butan-1-ol (4 af de 5 C’er er på en kæde, mens den sidste er i forlængelse fra nummer 2 C) 


2,2-Methyl-proban-1-ol (3 af de 5 C’er er på en kæde, mens de sidste to sidder fast på nummer 2 C)


 Dette er sådan Propan ser ud i sin oprindelige form. Der er ingen OH grupper eller Carboner der ikke sidder fast i kæden. Det hedder Proban fordi der er tre carbon atomer.
 Dette er 2-Proban-ol. Der er tilsat ol tilsidst fordi der er tilsat en OH gruppe til stoffet, hvilket også gør det til et alkohol. 2 indgår i navnet fordi OH gruppen er i forlængelse af 2. C.
Proban-tri-ol. Tri fordi der er tre OH grupper og ol fordi det er et alkhol








Destillation 

- reagensglas
- bundselbrænder
- kuglebunds kolbe
- vinkelrør
- hævebord
- stativ 
- Termometer
- Prop
- Pimpsten
- målebæger
Vi har lavet forsøget Destillation, som går ud på at adskille alkohol fra vand. Vi gjorde det med rødvin, hvilket vi ved er lavet med ethanol. Først skulle vi finde ethanols kogepunkt, som vi fik til 78 grader. Efter at have opstilt forsøget som vist på billedet under. Vi varmede stille og roligt vinen med pimpsten i op til omkring de 75 grader, men ikke over de 80 grader. Alkoholen fordampede og fløj som gas over i reagensglasset, hvor den ville køles ned ved hjælp fra vandet i målebægeret. I reagensglasset kunne man så se en klar væske, som vi testede om var alkohol ved at sætte ild til det, hvilket virkede. 

 Fejlkilderne kunne f.eks. være, hvis man kom til at varme vinen for meget op, så vandet også ville fordampe. Det ville gøre at det ikke blev skilt af, men bare flyttet fra det ene glas til det andet. Derudover kunne det også være, hvis man havde glemt pimpsten og der ikke ville komme ordentlig cirkulation i glasset. Det ville gøre så der var forskellige temperature i glasset og 

Alkohol i hverdagen:


Alkohol bruges oftes som et rusmiddel i drikkevare. Oftest drikker man det til fester for at blive påvirket. Man drikker ikke ren alkohol, men ethanol kan man drikke blandet med vand og ofte smag. Drikke med alkohol kunne f.eks. være vin, øl eller vodka.


Alkohol findes i mange forskellige produkter, som ikke er beregnet til at spise eller drikke. Det er f.eks. 

  • Husholdningssprit
  • Brændstof, som bioethanol
  • Benzin
  • Sprinkler- og kølervæske
  • Desinfektionsmiddel, f.eks. i hospitalssprit. Her er alkoholprocenten høj, 60-70 %, da høje koncentrationer af alkohol dræber bakterier og andre celler.
  • Parfume, lim og maling, hvor alkohol gør produktet mere flydende.

Hvis man har drukket nok alkohol, bliver man fuld. Når man er fuld er ens krop påvirket af alkoholen og man vil oplev at man løsner op og smider hæmningerne. Nogle drikker alkohol for at være mindre usikker. Men der er også dårlige bivirkninger. Det bliver sværere at gå lige og man mister sin dømmekraft. Nogle vil også opleve at have tømmermænd næste dag. Tømmermænd er en samlet betegnelse for en række ubehagelige symptomer som indtræder, oftest næste dags morgen, efter at have drukket alkohol aftenen inden. Til forskel fra alkohols akutte effekter indtræffer tømmermænd, når alkoholen i kroppen er forbrændt, altså når koncentrationen af alkohol i blodet er nul eller tæt på nul. Symptomerne er ganske forskellige og af både fysiologisk, kognitiv og følelsesmæssig karakter.
De fysiologiske symptomer består af især hoved- og mavepine, tørst, mathed, humørpåvirkninger, diaré , kvalme, svimmelhed, hjertebanken, koncentrationsbesvær og træthed. Alt i alt symptomer, som minder om forgiftningsreaktioner i almindelighed. 

Sammenlign alkoholer: 


Formålet:
Var at undersøge de forskellige alkoholers egenskaber. Vi undersøgte deres lugte, fordampningsevner, opløselighed i vand og kogepunktet.

Materialer:
- Methanol
- Propanol
- Butanol
- Pentanol
- Rensebenzin
- Diverse ekstra materialer

Vores resultater af alkoholernes lugt:
Pentanol: Lugtede af modellervoks/papir
Methanol: Sprittet lugt - lidt sød
Butanol: Lugtede af sprit
Propanol: Lugtede svagt

Vores resulater af alkoholernes fordampningsevne:
Butanol: ca. 9. min.
Pentanol: over 10 min.
Propanol: 1,10 min.
Methanol: 1,5 min.

Vores resultater af alkoholernes opløselighed i Vand:
Methanol: opløseligt
Pentanol: Ikke-opløseligt
Butanol: ikke-opløseligt
2-Methyl-2-propanol: opløseligt

Vores resulater af kogepunktet: 
2-methyl-2-propanol: 80 grader
Methanol: 63 grader
Pentanol: over 100 grader
Butanol: også over 100 grader

Massefylde: 
methanol: 7,72 g
2-methyl-2-propanol: 7,79 g
Butanol: 7,73 g
Pentanol: 7,91 g

Ingen kommentarer:

Send en kommentar